3 Dimensionaal
Het laatste onderdeel van mijn werk is af: De spiegelkubus. Hij pronkt boven op het werk en aan alle zeiden is spiegel te zien. Deze staat er op om het beeld te versterken dat ik als persoon, maar ook anderen meerdere kanten hebben. Zelfs de onderkant, die laat zien dat we ook een kant hebben die we meestal voor anderen verbergen. De kubus is opgebouwd vanuit een houten kubus, hier heb ik met kit de spiegeltjes tegen aan geplakt.
Als laatste onderdeel bij kunststof, moest ik nog de laatste figuurtjes op de 'poort zetten' In mijn idee heb ik er nu eerder een soort graftombe van gemaakt.De wezentjes staan rondom het bouwwerk, alsof ze de wacht houden voor iets. En wat daar extra bij helpt, is dat binnen in het werk een half poppetje ligt. Buiten dat het nu ook een gek kleuren spektakel is geworden, doet het werk me ook ergens denken aan Damian Hirst, de kunstenaar die we hebben gezien in Venetiƫ. Het is ls alsof hij daar ligt te slapen, of misschien zelf opgebaard. Dit is ieder geval wat mijn fantasie er mee doet. Buiten dat het nu ook een gek kleuren spektakel is geworden, doet het werk me ook ergens denken aan Damian Hirst, de kunstenaar die we hebben gezien in Venetiƫ. Het zijn een beetje zijn kleuren, vormen en de absurditeit ontbreekt ook niet, dus ik denk dat ik onderbewust mijn inspiratie daar in geuit heb.
Het frame zelf staat nu in elkaar. Ik wil deze les beginnen aan het opschrijven van de tekst op het hout. Ik heb in de vakantie nagedacht over het idee van het hout en wat ik hier precies mee wil zeggen. Dit heb ik zo aangepast dat het meer over mijzelf gaat dan over Thomas, maar ook hij komt nog in het verhaal voor. Ik heb mijnconcept hier per onderdeel uitgeschreven:
Het liedje gaat over hoe ik Thomas zie en hoeveel ik hiermee van hem hou. Maar ik realiseerde me later... dat het liedje ook over mijzelf gaat. Dat het belangrijk is om ook van jezelf te kunnen houden. Het is namelijk zo dat je eerst jezelf liefde moet geven, om echt van een ander te kunnen houden
Boomstam:
- De boomstam is een tak van de boom van mijn persoonlijke boom. Terug te zien in fotoserie 4D.
- De tak laat groei, gelaagdheid en houvast zien. Het is het 'hart' en de kern van het werk.
De 3 latten:
Elke lat staat voor een van mijn levensfases en werelden. Ook heeft elke lat verschillende kronkels en tussenstukjes.
1. Verleden: Mijn kind zijn, zorgeloos leven en deel puberteit. Het huis waar mn vader woonde met ons. 0 - 13
2. Heden: Hoe ik nu ben en afgelopen tijd ben geweest. De kronkels zijn al iets wijder, maar ik heb t nog steeds moeilijk. T leven met een verloren vader en een nieuw huis.
13 - 17.
3. Toekomst: steeds makkelijker vloeien de kronkels in elkaar over omdat ik mijn weg begin te vinden en ook daarna gevonden heb. Er komen nieuwe dingen op mijn pad en het speelt zich ook veel af rond Thomas en watvoor invloed dat op mijn leven heeft. 17 - 20 - Toekomst.
Alle 3 de latten komen samen in het centrum, omdat alle 3 bij elkaar maakt wie ik ben.
De rode draad:
Deze draad lijkt simpel maar hij is essentieel. Hij verbind namelijk alle drie de delen van mij. Zonder de rode draad waar mijn leven op ligt, valt hij in elkaar. Het is mijn levenslijn die je op het ziekenhuis schermpje ziet. De draad doet ook iets in de dynamiek van het werk.
Tekst:
De tekst word in de blanke delen van het werk geschreven met een soldeerbout. Mijn vader was een timmerman en de intense geur van hout, wat erger word als t brand, doet me aan hem denken.
Elk stuk text uit het liedje op de bepaalde lat, zecht iets over mijn levensfase van dat moment.
De spiegel: (twijfel)
Wat ook een optie is voor dit werk, is om op een stoel.. ervoor te gaan zitten. De spiegel voor je laat je zien wie je bent en nodigt je uit om hier over na te denken.
/technisch: voor verhoging van t werk.
Eenmaal aan het werk, zoek ik een goede dunne soldeerbout, schrijf met potlood eerst de tekst op het hout en brand er dan daarna overheen. Ik heb de 3 teksten uitgekozen die het beste paste bij de levensfases die ik doorlopen ben en deze zinnen komen uit het liedje. Dit neemt wat tijd in beslag, maar gelukkig niet alles. Als ik klaar ben met branden dan begin ik met de rode wol. Ik verbind verschillende punten kris kras door elkaar rondom de stam en aan het eind van de les is het al heel erg opgeschoten. Het enige wat ik nu nog hoef te doen is nog wat extremer worden met het touw, en de spiegelkubus maken voor er boven op.
Nu ik eindelijk mijn boomstam gevonden heb kan ik echt stappen maken.
Daarom zaagt Marco de onderkant van stam af, waardoor de stam zelf stevig op zichzelf kan blijven staan. Ik heb daarnaast ook nog de 3 balken, deze moeten zo worden bewerkt dat ze gemakkelijk tegen de stam aan komen. Daarom zaag ik aan alle balken een hoek. Met deze hoek kunnen het hout van de balken en die van de boomstam goed op elkaar aansluiten. Ze worden aan elkaar verbonden met schroeven.
17 December
Mijn stuk kernhout/boomstam is gevonden!
11 december - ziek
4 December
De les daarna ging ik verder met de houten latten tot ze alle drie af waren. Nu kwam ik aan bij het deel waar ik moet nadenken over hoe ik het in elkaar ging zetten. Zo probeerde ik meerdere dingen uit. Ik wil in het midden de boomstronk, dus daarvoor gebruikte ik een rond stuk karton om dat idee een beetje te laten zien.
Ik kreeg ook een leuke tip van Lisanne. Zij zit op scouting en wist hoe je een bepaalde knoop moest maken om ze aan elkaar vast te zetten. Zo had ik gelijk een beetje een idee een idee van hou et er uit zag als het stond. Bedankt Lisanne! Aan het einde van de les mochten we kort even vertellen waar we mee bezig waren. Zo kregen we tips over wat we konden verbeteren. Ik kreeg de tip om het hoger te maken. Ik ga nog nadenken over hoe ik dat ga oplossen.
27 November
Beginnen maar! Ik heb 2 latten van ongeveer een meter gevonden. In mijn ontwerp is een spiraal vorm erg belangrijk. Vooral omdat ik dit altijd al een gekke en interessante vorm gevonden heb. Ik ben aal de slag gegaan met de slijptol. Dit is een fantastisch ding waarbij je een draaiend stuk schuurpapier op een machine voor je hebt. Ik heb ontdekt dat je er hele gave vormen me kan maken in hout, zonder dat je de draaibank nodig hebt. Zo maakt in dus al snel de basis voor mijn constructie af.
Schetsfase
Als ik aan een nieuwe opdracht begin, dan vind ik het fijn om er eerst goed over na te denken. Zo heb ik mijn songtekst uitgekozen en ben me hier in gaan verdiepen. Ik heb de hele tekst opgeschreven, over nagedacht wat ik er van vond en ook mijn favoriete zinnen er uit gepakt. Deze zinnen ben ik ook weer gaan ontleden en treffende woorden er uit gepakt. Vanuit die woorden ben ik beelden gaan maken en brainstormen. Ik kwam tot 5 schetsen, ik heb de laatste uitgekozen omdat ik deze vorm het interessantst vond en niet clichƩ. Daarna ben ik het met Lot over de uitwerking gaan hebben en het gebruik van mijn materiaal. Marco heeft mij geholpen met het komen aan het juiste hout, wat ik die les nog heb opgemeten.
Concept:
Mijn idee achter het ontwerp komt uit de songtekst. Deze songtekst gaat over mij en mijn vriend Thomas. De tekst deed me erg veel en roerde me diep, ondanks dat hij best simpel is. De vorm van het ontwerp heeft verschillende lagen, net zoals wij die hebben. De tekst komt op deze lagen te staan en zo zie je ons samen een weg naar boven werken. Onze kern is een stevige boomstam, omdat we allebei een geloof in de natuur hebben.
Songtekst
20 Novemer.
Interview Annemarie. Niet aanwezig.
16 November
Ik moest voor deze opdracht nog een kleur geven aan mijn piepschuim bouwsel. Ik had in mijn hoofd dat ik deze wel een beetje mysterieus wilde. Daarom koos ik voor de kleur groen acrylic one, in combinatie met ijzerstof. Het gave hier aan was dat doordat sommige erge vochtige plekken die stof opnemen, het gaat roesten. Daarom zijn grote delen van het werk een beetje verkleurd naar bruin. Nu moet ik alleen nog de figuurtjes op het werk plaatsen en ik ben klaar.
Verbindingen
De opdracht was dat ik als voorbereiding voor de volgende les foto's moest maken van verbindingen. Dit is voor mij een erg leuke opdracht. Vooral omdat ik op mijn eerdere opleiding een opdracht heb gedaan die ook in verband stond met verbindingen. Bij deze opdracht moesten we een display maken waarbij we geen spijkers, lijm of schroeven mochten gebruiken. Dit was nogal een uitdaging, maar samen met Ilse Kok, is er een hele interessante display ontstaan.
Chesnut wiggle
Tijdens de les van keramiek, ben ik even snel gaan kijken bij mijn mal. Wat ik daar in trof maakte me erg vrolijk. Het figuurtje wat ik had gemaakt was namelijk erg 'flexibel' en zacht. Hierdoor kon je er gekke bewegingen mee maken. Hier is een filmpje van dit resultaat.
Keramiek glazuur
Wat werkt;
- De kleuren van het glazuur zijn interessant en een eenheid +4
- Schuine constructie
- Intrigerende vorm
- De compositie is interessant
- Het werk roept vragen op door de veroorzaakte chaos
Behoefte aan;
- Meer eenheid tussen de objecten +2
- Heldere keuze en motivatie voor compositie
- Hier en daar dikker glazuur +2
Eigen mening over werk
Ik ben blij met het eindresultaat van mijn glazuur kleuren. Ik ben alleen niet blij met het feit dat het nu twee aparte onderdelen zijn, los van elkaar die niks met elkaar te maken lijken te hebben naast de kleur. Daarom zou ik ze graag nog samenvoegen, al vind ik het wel moeilijk om te bedenken hoe. Ik merk erg aan mijzelf dat ik qua 3D nog erg onervaren ben. Achteraf had ik het anders willen aanpakken in het klei proces. Ik merk erg dat ik nog voorzichtig was, zo voorzichtig dat ik het allemaal het liefst niet stuk wilde maken. Achteraf is dat natuurlijk juist wat ik had moeten doen. En dat wist ik ook wel.. maar toch. Ik herkende het angstige gevoel van wanneer ik leerde tekenen en niet gelijk al dingen helemaal wilde uitgummen of overnieuw beginnen. Het gevoel dat je er al zoveel werk in hebt zitten en dat het dan opeens verkeerd zou kunnen gaan. Ik denk dat ik deze week er even naar kijk hoe ik het beeld uiteindelijk wil presenteren, want het is allemaal nog nieuw voor me.. erg Novum dus.
Glazuur schilderen
Als vervolg op de les glazuren die we eerder hadden gehad een paar weken terug, mochten we nu ons werk een kleur geven. Dit betekende; aan de slag met allemaal poeders, stofjes en mengseltjes. Het was een gezellige les waarbij mensen de meest leuke combinaties gingen uitproberen. Plus de grote vraag, hoe ziet dit er volgende week uit als ze gebakken zijn. Vooral omdat de resultaten van de proefjes erg leuk geworden waren is mijn nieuwsgierigheid erg getrokken van mijn eindwerk.
Ik heb op de eerste foto een beeld van hoe het er uitzag toen het nog niet geschilderd was met de stoffen. Daarna volgen de stappen hoe ik alle vlakken vul. Op de andere foto's zijn de proefjes die we gemaakt hebben te zien. De laatste foto met 6 tegeltjes, zijn de resultaten van de proefjes die ik en Jorim hebben gemaakt.
Inspiratie keramiek glazuur
Voordat we daadwerkelijk aan de slag gingen met het echte glazuur, moesten we opzoek naar inspiratie. Door deze afbeeldingen konden we een beetje een idee krijgen van wat er mogelijkheden er zijn. Ik heb onbewust een beetje dezelfde soort kleuren gekozen. Ik weet niet of ik deze kleur ga gebruiken in mijn uiteindelijke werk, omdat dat vooral experimenteel is.
3de les kunststof
Afgelopen Donderdag mijn malletje er met succes eruitgehaald. Minder succes had het volgende dingetje wat ik er in had gestopt. Het bleek dat ik teveel kleurstof had gedaan bij de Acrylic one. Daarom viel dit ding praktisch uit elkaar. Na mijn mal te hebben schoongemaakt ging ik verder. Zo maakte ik een kaarsvet-gietsel en begon ik aan het piepschuim kunstwerk. Dit word uiteindelijk het eind product.
2de les kunststof
Deze les was ontzettend leuk. Vooral omdat de mal nu droog was. Deze mal was steviger dan ik had verwacht en ik kon er nu lekker gekke dingen mee doen. Vol enthousiasme begon ik aan mijn experiment met stoffen. De eerste was een snel drogend middel dat binnen 20 minuten al droog was. Zo had ik nu eindelijk een eindresultaat van mijn een van mijn 'kastanjestapel' er kwam een grappige vorm uit dat me bijna aan een poppetje deed denken. Om ook alvast verder te werken maakte ik gelijk een ander die ik dan de les erna eruit zou kunnen halen.
Les met keramiek
Deze les vond ik erg leerzaam en ingewikkeld, maar het was ook een uitdaging. Samen met Jorim zocht ik alle stoffen bij elkaar die uiteindelijk ervoor zouden zorgen dat er een gekke kleur of krakeler op de steen komt te liggen. Nadat we alles via het recept hadden gedaan, gingen we experimenteren.
Klooien met kunststof
Dit was mijn eerste kennismaking met kunststof. Het was ontzettend leuk om de uitleg te krijgen, met allemaal gekke stofjes en ingewikkelde benamingen die ik ook niet allemaal meer weet. Ik had besloten om Kastanjes mee te nemen. Deze heb ik aan elkaar bevestigd met een lijmpistool. Zo werd het een torentje van kastanjes, ik ben erg benieuwd wat het eindresultaat hiervan gaat zijn. Daarna moesten wij twee stoffen met elkaar mengen van dezelfde hoeveelheid. Hiervoor moest ik eerst de volume wegen naar de hand van water. De een was oranje en de ander was wit. Ik moest dit samen erg goed mengen in een ander bakje. Toen dit goed gemengd was, kon ik het in het eindbekertje gieten. Nu is het wachten tot de mal gedroogd is. Hierover de volgende keer meer!
Het eindwerk
Deze les was een afsluiting van boetseren. We moesten alle 3 de onderdelen die we hadden gemaakt versnijden en daarna met elkaar combineren tot een nieuw werk. Vooral in het begin had ik geen idee wat ik er mee aan moest. Vooral de stofzuiger was een struikelblok en dat bleef ook wel een beetje zo. Uiteindelijk heb ik de kan door midden gesneden en versmolten met de onderdelen van de bol en zandloper figuur. Uiteindelijk werd het best een leuk ding.
De kan
Ik had van mijn leven nooit gedacht dat ik een kan kleien zo moeilijk kon vinden. Het is me met behoorlijk wat moeite gelukt, maar wat een uitdaging bleek het ook. Ik had het juist gekozen omdat ik dacht dat het een makkelijke vorm zou zijn, toch ben ik er het grootste deel van de les mee bezig geweest. Doordat klei sowieso iets is waar ik aan moest wennen, ging ik niet erg praktisch tewerk. Gelukkig heeft Lot mij veel geholpen waardoor ik aan het einde toch met trots kon zeggen dat hij er erg op leek.
Les 2
Nog nooit had ik met zo'n groot stuk klei in mijn handen gestaan. Kende het boetseren van verhalen en TV. Vandaag was de dag dat ik er zelf dan eindelijk aan mocht.. en wat vond ik het geweldig. Ik ben er totaal niet vies van wanneer mijn handen smerig worden, dus ik stond vanalles uit te proberen met het materiaal, zo ook het maken van een gek fantasiehoofd. En toch, moest ik natuurlijk ook nog een opdracht uitvoeren:
Maak 2 van de voorwerpen na die je eerder hebt gemaakt met karton en 1 van onze docent Lot zelf. Daarbij moesten we ook oefenen met plakken maken en hier ook een patroon in zetten met de pers.
'Dansend Paard' van David Bade.
Staat op het centrale station van Alkmaar.
Datum lancering van dit kunstwerk: 30 Juni 2016
Verhaal achter het werk:
Mens en paard zijn altijd elkaar trouwste kameraden geweest. Pas toen in vorige eeuw de trein en later de auto voor veel mensen toegankelijk werd, deed het paard als belangrijk vervoersmiddel een stapje terug. De historische relatie tussen mens en paard vormde voor Bade een inspiratiebron voor zijn beeld bij het Alkmaarse station. Om te participeren in de Paardenparade stelde hij als voorwaarde dat hij de vrijheid zou krijgen om met het basisontwerp van het basispaard op zijn manier aan de slag te gaan. De basis is een stuk spoorrails van 7 meter lang dat op poten staat en de sokkel vormt van het beeld. Als evenwichtsbalk waarop het paard balanceert. Een plek waar sierlijkheid, schoonheid en behendigheid verbonden worden. Het getransformeerde, uitdagend dansende en swingende paard lijkt op een mensfiguur. Het resultaat is een sterk zinnenprikkelend beeld. Bizar en poƫtisch tegelijkertijd en het herinnert aan vervlogen tijden van vervoer. "Het beeld zal schuren en prikkelen maar niet provoceren", aldus Bade.
Eigen mening:
In eerste instantie vond ik het altijd moeilijk om precies te zien wat het was. Na een tijdje kijken zie je er inderdaad een paard in. Ik hou niet echt van de kleur oranje en vooral ook niet zo fel aanwezich, maar het is wel een beeld wat erg de aandacht trekt. Ik zie er vaak mensen omheen staan en iedereen heeft er zo zijn of haar eigen mening over. En ondanks de dingen die ik er persoonlijk niet mooi aan vind, kan ik het wel waarderen. Vooral nu ik het verhaal er achter weet, valt de betekenis van het werk bij mij ook op zijn plek. Nu klinkt het ook erg logisch waarom het een paard is en zo had ik er nog niet over nagedacht.

Uitgekozen Schilderij voor de tweede les:
Amandelbloesem
Saint-RƩmy-de-Provence, februari 1890 Vincent van Gogh (1853 - 1890)
olieverf op doek, 73.3 cm x 92.4 cm
Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)
Reden:
Ik heb dit schilderij uitgekozen omdat hij meer waarde dan 'een schilderij van Van Gogh', wie zelf trouwens ook een geweldige kunstenaar is. Mijn gootste reden is meer omdat ik mij emotioneel met dit schilderij verbonden voel. Dit is namelijk omdat wij het in mijn oude huis altijd aan de muur hadden hangen, al vanaf dat ik een baby was. Ik ben vaak met mijn kindervingers langs de lijnen gegaan, me als kind afgevraagd wie die meneer Vincent was.
Een jaar terug ben ik in het Van Gogh museum geweest en heb ik het voor het eerst in het echt gezien. Het raakte mij zo diep dat ik met kippenvel en een brok in mijn keel voor het schilderij stond. Ik ben op mijn 15de verhuist en nu hangt de poster van het schilderij op de kamer van mijn broertje. Zelf heb ik nu een kleinere versie van dit schilderij gekocht voor het appartement van mijn vriend. Dit schilderij zal me altijd blijven achtervolgen.
3 delen sculptuur
De opdracht:
Laat je inspireren door 3 voorwerpen in de school en maak hier 3 sculpturen van met karton.
Proces:
Op de foto's is het proces te zien hoe ik mijn eerste opdracht bij 3D heb aangepakt. Ik heb eerst een keuze gemaakt uit 3 voorwerpen. Dit waren:
Figuurzaag: Dit voorwerp weergeeft voor mij het verleden. Dit komt doordat ik op een van mijn stages op de middelbare school heel veel van deze zaagjes heb verwisseld. De stage die mij de bevestiging gaf dat ik deze opleiding wil volgen.
Einde van een stofzuigersstang: Heden. Sinds een paar weekjes woon ik nu half op mijzelf. Ik woon half in Enkhuizen waar ik geboren ben, maar ik woon nu ook half bij mijn vriend in Alkmaar. Doordat je op jezelf woont word je je bewuster van verantwoordelijkheid, dus ook dat je de boel moet stofzuigen en schoonmaken.
Bewerkt hout via draaibank: Toekomst. Dit gaat meer de kant op met het idee wat ik in de toekomst, allemaal graag wil leren. Een van die dingen is met een draaibank werken. Daarom heb ik gekozen voor dit voorwerp.
In het proces zelf heb ik de stofzuiger en figuurzaag best letterlijk nagemaakt. Bij het stuk hout had ik meer moeite om de vorm naar voren te laten komen. Ik heb hierbij hulp gehad van Lot. Ik ben daarom via een andere hoek gaan werken en ben mij meer op de vormen zelf. Dit kwam uit op een leuk experiment. Het verklaard ook waarom dit niet meer herkenbaar is als de houten vorm. En het leuke is ook nog: Met het verleden en heden ben ik zeker, de toekomst kan nog alle kanten op.