Kunsttheorie
Rijksmuseum van de Oudheden
Bezoek: 12 November
Ik was samen met mijn vriend Thomas en zijn ouders naar een prachtig museum in Leiden. In eerste instantie gingen we heen voor een tentoonstelling over Nineveh. Dit leek mij erg interessant, dus ik ging gezellig mee. We liepen eerst door een stukje van deze expositie zelf en het was interessant. Ik kwam op een stukje wat er apart van lag, wat een beetje over de grieken ging. Hier keek ik met verbazing naar de beelden die ik zag staan. Ik heb altijd wel dingetjes geweten als ik door een museum liep, maar dit was de eerste keer dat ik het verhaal achter het beeld wist vòòrdat ik het bordje las. Daar stond hij, het prachtige beeld van Laocoöngroep. Juist dat onderdeel waar ik het in de les van Manon over moest hebben. Het greep me en na de rest van de expositie over Nineveh gezien te hebben, vervolgde ik naar het andere deel van het museum. Samen met Thomas rende ik bijna naar het uitgebreide deel van het museum over de Grieken. Dit was een feest aan herkenning van alles wat ik de afgelopen lessen had geleerd. Het was fantastisch en een leuke bevestiging dat ik de stof dus goed begrepen had. We zagen de prachtige potten, beelden en kleine gebruiksvoorwerpen uit die tijd. De geschiedenis waar ik eerst niet veel over wist, kwam voor mijn ogen tot leven. Ik raad elke klasgenoot van mijn school aan om dit museum te bezoeken. Ontzettend leuk!

Aphrodite
Godin van liefde, schoonheid, vruchtbaarheid en sexualiteit.
Homerus: Dochter van Zeus en Dione (Thea/maan)
Moeder van: Eros, Phobos, Delmos, Harmonia, Pothos, Anteros, Himeros, Hermaproditus, Rhodos, Eryx, Peitho, Eunomia, The Grazes, Priapus, Aeneas.
Verschillen tussen verhalen op het internet:
Je hebt 2 verhalen over haar geboorte. De ene geboorte van Aphrodite verteld dat zij de dochter is van Zeus en nimf Dione. In het andere verhaal word verteld dat zij is geboren vanuit het schuim van de zee, door het bloed van ouranos en de godin van de dag, Herema.
Conclusie: geboorteverhalen verschillen vaak.
Afbeelding 1: Sandro Botticelli, The Birth of Aphrodite (Venus),circa 1483,tempera op canvas, 172,5 cm bij 278,5 cm
Afbeelding 2:
Palazzo Altemps, De geboorte van Aphrodite ~ ca. 460 vC. ~ Hoofdpaneel van de zo genoemde 'Ludovisi-troon' ~ Marmer ~ Nationaal Museum, Rome